Handig: bespaartips voor het dagelijkse leven

Hoge vaste woonlasten? Dan kan het oversluiten van de hypotheek best een verlaging daarvan opleveren. Hoeveel mag je volgens jaar eigenlijk lenen en hoe wordt de studieschuld hierbij betrokken? Allemaal vragen die hier kort beantwoord worden. Sommigen passen prima in het rijtje ‘voornemens voor het nieuwe jaar’. Voeg daar een aantal algemene bespaartips aan toe en je houdt volgend jaar heel wat centjes in de knip.

Hypotheek aflossen
Als je het geld kunt missen, kan het bij bepaalde hypotheekvormen slim zijn om zoveel mogelijk op je hypotheek af te lossen omdat een spaarrekening nu eenmaal een lage rente kent. Het kan zinvol zijn je huidige hypotheek te vergelijken met een nieuwe hypotheek met de op dat moment geldige rente. Het oversluiten kan met de huidige lage rente flink wat geld schelen. Als de maandelijkse lasten ermee omlaaggaan, is oversluiten zinvol, mits je niet een te hoge boeterente moet betalen. “Veranderen van geldverstrekker zou je alleen moeten doen wanneer je de oversluitkosten bij de andere geldverstrekker kunt terugverdienen met lagere netto maandlasten.

Hypotheek 2021: de belangrijkste veranderingen op een rij
Zoals elk jaar verandert er ook in 2021 weer het nodige aan de hypotheekregels. De belangrijkste wijzigingen zijn:

1. NHG-grens omhoog naar € 325.000
De zogenoemde kostengrens voor hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat verder omhoog. Nu mag de hypotheek nog maximaal € 310.000 zijn om voor NHG in aanmerking te komen. Vanaf 1 januari 2021 is dat € 325.000. Tref je extra energiebesparende voorzieningen, dan kun je zelfs een NHG-hypotheek tot € 344.500 afsluiten. Het grote voordeel van een NHG-hypotheek is dat je een lagere rente betaalt. Dat kan wel tot 0,6% schelen. Je moet wel eenmalig een premie van 0,7% van de totale hypotheek betalen. Maar die verdien je snel terug.

2. Tweede inkomen telt voor 90% mee
Vanaf 1 januari 2021 telt het tweede inkomen voor 90% mee bij het berekenen van de maximale hypotheek. Nu is dat nog 80%. Dat betekent niet automatisch dat tweeverdieners meer mogen lenen. Hoeveel je in 2021 mag lenen, hangt namelijk ook nog af van de nieuwe woonquotes van het Nibud. Hierin staat welk percentage van je inkomen je mag gebruiken voor de hypotheek.

3. Studieschuld telt minder zwaar
Goed nieuws voor ex-studenten met een studieschuld. Die weegt volgend jaar namelijk minder zwaar mee. Nu geldt nog een vast percentage, vanaf 2021 rekent de bank met de gemiddelde rente over de afgelopen vijf jaar. Dat is gunstig, omdat de rente al langere tijd historisch laag is. Daardoor kun je meer lenen voor je huis.

4. Geen overdrachtsbelasting tot 35 jaar
Vanaf 2021 hoeven huizenkopers onder de 35 eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen. In de eerste drie maanden staat die vrijstelling los van de prijs van het huis. Vanaf 1 april 2021 geldt de regeling alleen voor huizen tot € 400.000. Nu ben je nog 2% belasting kwijt als je een bestaande woning koopt. Op een huis van € 300.000 scheelt dat dus € 6.000. De Eerste Kamer moet nog wel instemmen met dit voorstel.

5. Maximale aftrek omlaag
De hypotheekrente die je betaalt, mag je bij je belastingaangifte aftrekken van je inkomen. Daardoor hoef je minder aan de fiscus te betalen. Verdien je meer dan € 68.507 bruto per jaar? Dan mag je volgend jaar minder hypotheekrente aftrekken. Nu is het maximale aftrekpercentage nog 46%, in 2021 is dat nog maar 43%.

Maximaal 100% van de woningwaarde
Wat trouwens niet verandert, is dat je maximaal 100% van de waarde van je huis mag financieren met een hypotheek. Andere kosten, zoals overdrachtsbelasting en makelaarskosten, moet je van je spaargeld betalen of er een aparte lening voor afsluiten.

Huurprijscheck
Wie in een huurwoning woont, meent meestal niets te kunnen ondernemen als het om de huur gaat, maar dat blijkt niet waar. Het kan zinvol zijn om het puntensysteem voor huurwoningen er eens bij te pakken en uit te rekenen of de prijs die je aan huur betaalt wel rechtvaardig is. De Woonbond onderzocht dit en daaruit blijkt dat in meer dan de helft van de gevallen een huurverlaging moest
worden doorgevoerd. Tip: doe het direct aan het begin van je huurperiode.

Variabele kosten drukken
Heb je goed gekeken of je op de ‘vaste lasten’ zoals die van de hypotheek of huur kunt bezuinigen, dan zijn de variabele kosten aan de beurt. Ook die kun je vaak drukken: pak wat vaker de fiets, want dat scheelt benzine. Gooi overbodige abonnementen de deur uit, want op internet is van alles te lezen. Laat in huis geen licht branden op plekken waar je niet bent. Laat de kraan niet onnodig lopen en zet de verwarming een graadje lager. Ga over op inductiekoken, want dat scheelt duur gas en kies voor spaar- of ledlampen. Het isoleren van het huis is belangrijk, maar dat kan een behoorlijke ingreep zijn. Check in ieder geval plekken waar het tochten kan en breng tochtstrips aan. Alle beetjes helpen.

Elektrische apparaten
We hebben er nogal wat van, van magnetron tot koelkast en van waterkoker tot broodbakmachine. Het kost allemaal stroom. Daarom goed om te kijken of je ze ook echt gebruikt en als dat het geval is laat dan bijvoorbeeld een wasmachine alleen draaien als deze echt vol zit, hang de was bij fris weer eens lekker buiten en laat dat koffieapparaat niet te lang aanstaan.
Een thermoskan op tafel en je hebt een lekker warme mok vol koffie.

Kies voor aanbiedingen
Ook al worden sommige producten steeds duurder, wie kiest voor de aanbiedingen kan daar in de supermarkt flink mee bezuinigen. Volgens de consumentenbond kan dat oplopen tot meer dan dertig procent. Dan moet je wel streng voor jezelf zijn en je echt op de aanbiedingen focussen. Dus je niet laten verleiden door andere producten. Dat is discipline, maar je krijgt er veel voor terug. Volgens de Bond kun je er wel bijna vijftienhonderd euro op jaarbasis mee in je zak houden.

Deel abonnementen
Heeft jouw buurman een krant en jij ook? Hoe zou het zijn om het abonnement samen te delen? Scheelt in de kosten en je hebt ook nog eens een praatje.

Deel gereedschap
Ook met tuingereedschap kun je heel goed samendoen. Sommige mensen gaan er nog verder in door ook een auto te delen of zelfs binnen een woongemeenschap te kiezen voor het gezamenlijk gebruik van wasmachines, drogers en vriezers. Dat laatste is steeds meer in opmars.

Repareer
Het internet staat vol met aanwijzingen en uitleg voor het repareren van producten. Het is de moeite die je erin wilt steken, die jou een fikse besparing op kan leveren. Van zelf je band plakken tot het opnieuw lijmen van een stoel. Zeker als deze lekker zit.

Dat geldt ook voor kleding. Repareren is helemaal niet raar als een capuchon een beetje los zit of er een paar knopen van je blouse gesprongen zijn.

Kleding
De kledingkast hangt waarschijnlijk vol. En die ene broek is heus nog niet uit de mode. Trouwens; wat is mode? Kies kleding die bij je past en laat die mode maar gaan.
Ieder kwartaal daarin meegaan, kost je handenvol geld. Je hoeft niet niets te kopen, maar als je het bewust doet, kun je echt veel geld besparen.