Verloskunde in coronatijd

Nu we allemaal anderhalve meter afstand moeten houden doen de tandartsen en fysiotherapeuten geen standaard behandelingen meer. Maar wij als verloskundigen gaan gewoon door!
In normale tijden zien we zwangere vrouwen ongeveer 13 keer in de zwangerschap voor controle. Nu is dat helaas nog maar 7 keer. De rest van de controles doen we veelal telefonisch. Op die manier proberen we zo goed mogelijk betrokken te blijven, al voelt het allemaal wel heel onpersoonlijk. Ook voor de zwangere vrouw is het een vervelende situatie. Als ze al op controle mag komen, moet dat ook nog eens zonder partner. Dit maakt dat de aanstaande vaders minder betrokken worden bij de zwangerschap, wat voor een aanstaande vader juist belangrijk is. Maar het moet! Als we deze maatregelen niet zouden treffen zou het zomaar kunnen zijn dat er te veel verloskundigen uitvallen en de geboortezorg stil komt te liggen. Daar moet je natuurlijk niet aan denken!
Maar hoe hou je anderhalve meter afstand bij een bevalling? Dat is gewoonweg onmogelijk. Als we gebeld worden voor een bevalling is bijna het eerste wat we vragen of er mensen met klachten aanwezig zijn op het adres waar we naartoe moeten. Gelukkig is dat nog niet veel gebeurd, maar we nemen natuurlijk wel onze voorzorgsmaatregelen. We verschijnen dan in een beschermend pak met een mondkapje, bril en handschoenen. Daarnaast mag er bijvoorbeeld bij de bevalling maar één persoon aanwezig zijn, naast de verloskundige en de kraamhulp.
Laatst werd mijn collega, die dienst had, gebeld door een mevrouw met weeën. Die vrouw moest eigenlijk in het ziekenhuis bevallen in verband met een moeizame bevalling bij haar vorige kind, maar we wisten dat ze het ziekenhuis waarschijnlijk niet op tijd zou halen. Daarom hadden we afgesproken met twee verloskundigen de bevalling te begeleiden. Mijn collega, die dienst had, kon echter niet direct naar haar toe, want zij moest eerst een zieke baby bekijken. Zo werden een andere collega en ik opgeroepen. We kwamen bijna tegelijk aan. Ik bleef beneden en mijn collega ging boven naar de vrouw kijken. De dienstdoende verloskundige moest eerst naar huis om te douchen, nadat ze een kind met mogelijke coronaklachten had bekeken. Niet veel later kwam zij ook aan op het adres. Toen waren we met drie verloskundigen bij één barende vrouw! Stel je voor dat zij klachten had gehad die op het coronavirus konden duiden, dan waren wij alle drie blootgesteld aan het virus, weliswaar in beschermende kleding. Op dit moment kunnen we helaas niet anders, we moeten ervoor zorgen dat we goede zorg blijven leveren, ook al is het soms een beetje zoeken hoe we dat het beste kunnen doen!
Zo hebben we ook in het kraambed te maken met strenge richtlijnen. Waar we normaal ongeveer vier keer langskomen in de eerste week na de geboorte, moeten we nu helaas alles telefonisch doen. We vinden dit zo onpersoonlijk dat we hebben besloten één keer in het kraambed bij de kraamgezinnen langs te gaan voor een (K)raamvisite. Dan bekijken we de baby door het raam, terwijl we bellen met de moeder. Op deze manier proberen we, zover als op dit moment mogelijk is, betrokken te blijven bij onze cliënten. Het is voor iedereen zoeken naar de beste weg om zorg te leveren, maar we zullen onze stinkende best blijven doen om er voor iedere zwangere, barende- of kraamvrouw te kunnen zijn!
Verloskundigenpraktijk Rijssen/Holten
Wijnand Zeeuwstraat 26-B, Rijssen
Tel. 0548 – 522 399
info@verloskundigenrijssenholten.nl
www.verloskundigenrijssenholten.nl