Hoog Holten: een parel omringd door bos

Verscholen in het bos ligt restaurant en hotel Hoog Holten. “Soms vragen mensen mij of ik dat niet erg vind”, vertelt eigenaresse Hanneke van Kouwen, die samen met Remco Vermeulen al 25 jaar Hoog Holten runt. “Maar juist dat bos en de rust maken het mooi. En de mensen weten ons wel te vinden.”

Het pand aan de Forthaarsweg 7 is 100 jaar oud en van origine een jachthuis. “Nog voor de oorlog is het een hotel geworden en heeft dus roerige perioden gekend.  Hier hebben Duitsers en Canadezen gezeten.”

“Het leukste is dat je veel verschillende mensen ontmoet: elke dag is anders. Doordeweeks zijn er vooral zakelijke gasten, want we hebben ook vergaderruimtes en congresruimtes. In het weekend komen mensen hier om te recreëren. Dan hebben we telkens bekenden over de vloer: gasten die hier vaak komen en waar je een band mee krijgt.” Hoog Holten is ook een trouwlocatie. “Het is mooi dit samen met bruidsparen voor te bereiden en er samen een prachtige dag van te maken. Het contact wordt heel persoonlijk tijdens de voorbereidingen van wat toch de mooiste dag in je leven moet worden. Het is geweldig dat wij daar deel van mogen uitmaken.”

Per seizoen wisselt de kaart. “Gasten die hier verblijven hebben vaak een arrangement inclusief diner. Daarvoor proberen onze koks elke dag iets nieuws op tafel te zetten. In aanloop naar de nieuwe kaart wordt er volop geëxperimenteerd in de keuken. Gasten krijgen dan een voorproefje. En natuurlijk hebben we geen sluitingsdagen. Het hotel en de restaurants zijn zeven dagen per week open, dus iedereen is altijd van harte welkom.”

Altijd in ontwikkeling

Het bedrijf is altijd in beweging. “We zijn nu bezig met een renovatie van het terras en de tuin bij de feestzaal. In 25 jaar is er al veel gedaan en verbeterd, maar we hebben altijd mooie plannen. Het bedrijf is altijd in ontwikkeling. Onlangs heeft de gemeente een nieuw wandelpad gemaakt naar de Sallandse Heuvelrug, dus mensen zien als eerste dit prachtige pand op de flanken van de mooie Holterberg.”

Kleur speelt een belangrijke rol in het interieur. “Nadat wij Hoog Holten 25 jaar geleden overnamen hebben wij het een jaar of vijf later gerenoveerd naar de Engelse cottage stijl. “Een paar jaar geleden is het interieur weer onder handen genomen. “We wilden iets moderner met een klassiek tintje. Zelf ben ik van de kleuren en dat steek ik in het bedrijf niet onder stoelen of banken. Ook willen wij de natuur naar binnen brengen, dus er is veel hout en andere natuurlijke producten te vinden. Vogelhuisjes nemen ook een prominente plek in rondom het hotel.”

Flexibel

De reacties van gasten zijn gelukkig lovend. “We hebben hier een team dat heel trouw is, sommigen werken hier al 20 tot 25 jaar. En ik ben trots op hen, want we worden geprezen om onze gastvrijheid en onze keuken. Ze werken ook echt als een team: zijn collegiaal, hebben humor en kunnen ook hard werken als dat nodig is. Onze kracht ligt ook in de prachtige locatie, het persoonlijke contact en onze flexibiliteit. Dat is belangrijk bij feesten en bruiloften, maar ook voor zakelijke klanten, zodat we snel kunnen inspringen op wensen. Overal kan iets misgegaan, ook bij ons, maar dat proberen we direct met gasten op te lossen.”

Uniek terras

Hoog Holten heeft 24 sfeervolle tweepersoonskamers, vergaderruimtes, een feestzaal en een prachtig trouwprieel midden in het bos. “Daarnaast zijn er twee restaurants. Bij restaurant Hoog Holten draait het om à la carte, het eten is hier wat verfijnder. Sinds een aantal jaren is er brasserie Birds. De kwaliteit is uiteraard hetzelfde, maar gezellig en gemakkelijk is het uitgangspunt. Het terras in de zomermaanden is uniek, want het vrolijke gekwetter van vogels is het enige dat je hoort. Bij de terras-vermeldingen op internet scoren wij hoog. Ik zeg zelf altijd dat Hoog Holten één van de mooiste terrassen van Nederland heeft. Kom maar eens kijken!”

Hoog Holten
Forthaarsweg 7, Holten
Tel 0548 – 361306
info@hoogholten.nl
www.hoogholten.nl