“Ik zou graag weer eens op mijn mountainbike van de Holterberg knallen”

“Alles begint met ‘gaan’ en ‘blijven gaan. Zowel in de sport als bij het ondernemen.” Mark Tuitert over de stap van topsport naar een ‘gewone’ baan.

“Het kriebelt altijd,” antwoordt Mark op mijn vraag hoe hij zich als ex-topsporter voelt in het schaatsseizoen. “Ik houd de schaatsers scherp in de gaten. Wat doen ze? Wat rijdt iedereen voor tijden? Ik volg ze op de voet. Dat moet natuurlijk wel als analist voor de televisie, maar ik doe het ook puur uit interesse. Zoiets laat je nooit meer los.” Jarenlang stond hij zelf aan de schaatstop en werd -voor wie het onverhoopt niet weet- in 2010 Olympisch Kampioen op de 1500 meter in Vancouver. Daar waren jaren van keihard werken aan vooraf gegaan.  Sporten zit hem in het bloed. Wat begon met voetbal, ging later over in skeeleren. “Vanaf mijn twaalfde was ik lid van de schaats- en skeelervereniging Rijssen. Daar is het allemaal begonnen. In beginsel dus met skeeleren, later werd dat het schaatsen.” Al snel bleek Mark een talent en werd er meer en meer tijd in de sport gestoken. “Gelukkig bleek dat goed te combineren met school. Het lag allemaal om de hoek en dat maakte dat ik nauwelijks tijd aan reizen kwijt was. Als kind kon ik op het fietsje naar de voetbalclub en later als schaatser makkelijk naar de ijsbaan in Deventer.”

‘Ik heb nog altijd contact met mijn vrienden uit Holten’

Mark spreekt enthousiast over zijn jeugd in Holten, waar hij als boerenzoon geboren is. “Ik heb er tot mijn 23ste gewoond. Het was een supergoeie tijd. Ik heb nog altijd contact met mijn vrienden van daar, ook al wonen zij er ook niet allemaal meer.” Of hij de regio mist? “Ik woon nu ook weer in een dorpje met veel natuur rondom. Weliswaar in het groene hart, dus tussen grote steden in, maar een dorp blijft een dorp. Met dat verschil dat ze hier in het westen mondiger zijn. Er gebeurt ook meer dan in Overijssel. Daarentegen is de natuur rond Holten geweldig. Ik zou graag weer eens op mijn mountainbike van de Holterberg knallen.”

Of hij daar überhaupt tijd voor heeft? De kans lijkt klein. Tijdens ons gesprek zit Mark in de auto, en is onderweg naar kantoor, waar hij samen met twee compagnons werkt aan het in de markt zetten van een sportproduct, ‘Energy Gum’. “Ik heb een druk leven inderdaad. Op dit moment is het ondernemerschap mijn manier van topsport bedrijven. Ik wil deze ‘gum’ zo goed mogelijk, en liefst internationaal, sterk neerzetten.”

‘Vanaf een bepaald moment wordt het steeds moeilijker om bij de grote jongens te blijven’

Al tijdens zijn sportcarrière kwam Energy Gum als notitie in zijn boekje terecht. Boekje? Daar gaat een verhaal aan vooraf. “De laatste jaren dat ik schaatste was ik me heel bewust van dat ik dat niet mijn leven lang zou kunnen doen.” Voor het publiek leek het misschien alsof Mark er plotseling mee stopte. Voor hemzelf ging het geleidelijk. “Daar doe ik niet dramatisch over. Als topsporter weet je dat het een keer ophoudt. Ik schoof het eerst wat voor me uit. Wilde de Olympische Spelen nog halen, de WorldCup rijden. Maar erna was het tijd om te stoppen. Ik had het niet aangekondigd, zoals veel topsporters doen, daarom leek het misschien uit de lucht te vallen, maar ik was 33 jaar en wist dat het vanaf dat moment steeds moeilijker zou worden om bij de grote jongens te blijven. Dat voel je als sporter. Je krijgt hier en daar wat pijntjes, kleine blessures en je moet er steeds meer tijd in steken om op niveau te blijven. Net even een langere warming-up doen, nog harder trainen. Je weet dat de concurrentie sterker wordt en je wilt mee. Dat zou me wel gelukt zijn, maar op een gegeven dacht ik: vanaf nu kan de teleurstelling wel eens groter zijn dan de winst.”

In het boekje schreef hij ideeën op, voor later

Hij nam zich voor, in ieder geval voor zijn veertigste, verder te kijken wat er in de wereld te koop  was. Dat betekende nog een paar jaar om in een ander leven te kunnen stappen. “Je hebt als topsporter geen idee. En hoe later je stopt, hoe meer je aan het ‘gewone’ leven moet wennen. Bovendien ga je het winnen op een gegeven moment romantiseren, en vergeet je wat er voor nodig is. Je moet fysiek keihard werken, en je gaat ook veel emotionele fases door. Ik wilde dat niet meer.”In 2014 zette Mark een punt achter zijn topsportcarrière. En toen kwam dat eerdergenoemde boekje weer tevoorschijn. Al jaren schreef hij daar regelmatig ideeën in op. Voor later. “Wat ik eventueel wilde gaan doen, wat er mogelijk zou zijn. Daar stond Energy Gum ook tussen.”

Het werd een nieuw doel om deze gum selectief aan de man te gaan brengen. “Maar niet meteen. Ik heb eerst een paar jaar rondgekeken. Uitgezocht wat ik wilde, wat ik kon. Veel sporters weten bijvoorbeeld al jaren dat ze door willen als coach. Ik wist in het begin echt niet wat ik zou gaan doen, behalve dat ik niet op mijn krent op de bank wilde gaan zitten. Ik ben gaan aftrainen en mezelf gaan testen. Ben met veel mensen koffie gaan drinken. Praten over wat er mogelijk was, alles onderzoeken. Ik kwam als business development manager bij Young Capital terecht, vanwege onder andere mijn marketing studies kon ik daar aan de slag.”

‘Ik wist echt niet wat werken inhield’

Dat was in het begin flink wennen. “Ik wist echt niet wat werken inhield. Gelukkig kon ik mijn werktijden redelijk flexibel invullen. Ik heb er veel van geleerd. Langzaamaan kreeg ik meer grip op mezelf. Als topsporter werk je natuurlijk ook in een team, maar draait alles om jou. Nu was dat anders, en dat moest ik een beetje leren. Ik hang erg aan autonomie, maar het is belangrijk dat je af en toe achterom kijkt wie er nog meer met je meegaan. In een team werken betekent dat je los van elkaar dat moet doen waar je goed in bent. Samen kom je dan tot een resultaat, zelfs een topprestatie. Ik kan goed mensen motiveren, enthousiasmeren en zaken aanzwengelen. Anderen zijn dan weer goed in het in beweging houden ervan en het afronden. Ik heb er even over gedaan om dat uit te vogelen. Nu weet ik dat ik niet alles zelf kan.”

Uiteindelijk besloot hij het plan uit zijn boekje op te pakken en te gaan ondernemen, samen met twee compagnons. “Je wordt als (ex-)topsporter veel gevraagd als ambassadeur van een merk. Ik wilde het zelf doen. Een sterk merk in de markt zetten. Daar zijn we nu hard mee bezig.” De gum is een product dat je fysiek en mentaal helpt om te kunnen presteren. Bestaat uit 80 milligram cafeïne en B-vitamines. Daar krijg je in no-time een energy boost van, meer focus en uithoudingsvermogen. Onder meer bij sport en studie goed in te zetten. “Het is mijn missie om mensen een positieve vibe in het leven mee te geven. Dat doe ik onder met het coachen van mensen via fitchannel.com. Wie actief in het leven staat en gaat bewegen zal positiviteit ervaren. Het product Energy Gum draagt daar ook aan bij.”

‘Mensen moeten niet denken in alles of niks’

Nadat we het nog even over een recent onderzoek hebben gehad waaruit blijkt dat 92 procent van alle Nederlanders weet dat je regelmatig van de bank moet komen om gezond te leven, en dat bijna de helft (45 procent) hiervan dat niet lukt, wil Mark daar wel iets over zeggen. Zeker omdat mensen menen gewoon te moe of te gestresst te zijn om in beweging te komen. “Mensen moeten niet denken in alles of niks. Vaak lopen ze te hard van stapel. Kies bijvoorbeeld voor een paar keer per week een half uurtje bewegen. Blok dat half uurtje in je agenda. Daar komt niets meer tussen. Bouw het vervolgens rustig op en houd je aan dat ritme vast.” Volgens Mark is het dan een kwestie van volhouden. “Na een tijdje gaat het voor je werken. Je raakt enthousiast, voelt je positief en dan heb je wél de energie om door te pakken. Het begint allemaal met ‘gaan’, met ‘showing up’. En dan blíjven gaan. Het is iets wat je zelf moet doen, maar als je eenmaal die stap hebt gezet is dat bewegen heerlijk en levert het je veel op.”

‘Ik wil vooral spelen in de natuur’

Mark zelf heeft de sport uiteraard niet losgelaten. Hij doet onder andere nog vier keer per week aan krachttraining. “Ik ben niet van de duursporten zoals Erben Wennemars, die marathons loopt. Ik wil vooral spelen in de natuur. Nieuwe dingen leren. Alhoewel, ik speel nog regelmatig een potje voetbal. Superleuk. En onlangs heb ik een 130 kilometer kitesurfwedstrijd gedaan. Stond ik zo’n acht uur op het water.”

En wat het schaatsseizoen betreft, wil Mark wel iets kwijt over Patrick Roest. “Nu hij internationaal is doorgebroken, verwacht ik veel van hem. Hij is de man waar iedereen naar kijkt, de nieuwe de te kloppen man. Dat wat Sven Kramer al die jaren was. Maar die kan -als hij fit is en goed in zijn vel zit- op ervaring en karakter altijd weer heel ver komen.”