Rijssen-Holten werd al meerdere keren uitgeroepen tot MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland. Er waait een onafhankelijke, ondernemende wind. Volgens voorzitter Remy Mijsters van Businessclub Bij de Tijd dankt de gemeente dat aan de sterke onderlinge sociale band en een cultuur waarin hard werken een erekwestie is.
Met 115 leden is Businessclub Bij de Tijd misschien wel het grootste MKB-netwerk in West-Twente. Het succes zit hem volgens bestuurslid Jan Willem Ter Harmsel vooral in de saamhorigheid en het brede aanbod van ondernemers. “Je merkt de wil om elkaar voort te helpen. We gunnen elkaar de handel. Een natuurlijk gevolg van groot onderling vertrouwen. Iedereen doet ook z’n best om dat niet te schaden. Daar worden we allemaal beter van,” weet Ter Harmsel.
Gemêleerd gezelschap
De ondernemersvereniging, die iedere laatste dinsdag van de maand samenkomt in ‘t Brodshoes, biedt een laagdrempelig podium aan een kleurrijk palet van ondernemers. Zowel jonge startups als oude rotten met ervaring voelen zich er thuis. De ene helft zorgt voor frisse energie, de andere voor gedegen kennis. “Bij ons vind je alles van de slager tot de ICT’er. We zien dat mensen met zakelijke vragen elkaar ook echt opzoeken. Wil je bijvoorbeeld iets weten over pensioenopbouw, dan zit er iemand tussen die daar z’n werk van heeft gemaakt. Dat is het voordeel van zo’n gemêleerd gezelschap,” zegt Mijsters. Zelf werkt hij bij een bank, die ook is aangesloten. “Je merkt hier dat ondernemers elkaar echt willen voorthelpen.”
Beregezellig
Businessclub Bij de Tijd bestond onlangs alweer 15 jaar. Om dat te vieren ging het hele gezelschap twee dagen naar Hamburg. “Naast de standaard zomerbarbecue en kerstviering organiseren we ieder jaar een gezamenlijk uitje, maar dit was wel iets speciaals,” weet Mijsters. Doordat de ondernemers twee dagen samen optrokken, leerden ze elkaar nog beter kennen en legden ze de basis voor toekomstige samenwerkingen. “Daarnaast was het natuurlijk beregezellig,” weet Ter Harmsel.
Eyeopeners
Hoewel belangrijk, draait het Bij de Tijd niet alleen maar om gezelligheid. “We starten altijd met een gezamenlijk buffet,” legt Mijsters uit. “Daarna gaan we over op het eigenlijke programma van de avond.” Ter Harmsel vult aan dat dat van alles kan inhouden. “Bedrijfsbezoeken bij onze leden, bijvoorbeeld. Of we nodigen een spreker rond een bepaald thema uit om kennis te delen. Onlangs behandelden we cybersecurity. We kwamen erachter dat onze websites soms nog wel wat beter beveiligd kunnen worden. Een avond vol eyeopeners voor veel leden. Daarnaast krijgt iedereen de kans om het eigen bedrijf te presenteren. Of we gaan rond een bepaald thema aan de slag in werkgroepen.”
Eigen inspraak
Belangrijk is volgens Mijsters de eigen inspraak van de leden. Om ledenparticipatie en ontwikkeling van de vereniging te stimuleren riep de club drie commissies in leven: voor sociale media, activiteiten en de financiën. “Wij vinden het belangrijk dat we weten waar onze leden behoefte aan hebben, maar ook welke ontwikkelingen er in de markt zijn, zodat we hier als businessclub op in kunnen spelen. Met de inzet van de commissies verhogen we de betrokkenheid van onze leden bij de club en willen we Bij de Tijd op de kaart zetten,” zegt hij. Een van de nieuwe commissieleden is Johan Brinkman (34), met een bedrijf in virtual reality. Hij is nog maar kort lid, maar al helemaal op de hoogte van het reilen en zeilen. “Naast de gemoedelijkheid is het gewoon erg handig om deel te zijn van zo’n groot netwerk. Een tijdje geleden had ik een juridisch vraagstuk. Laat ik nu net tijdens het tweedaagse uitstapje naar Hamburg met een bedrijfsjurist meerijden. Er is een mooie samenwerking uit voortgekomen.”
Middenin de samenleving
Businessclub Bij de Tijd staat middenin de samenleving en neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. “Met de gemeente en andere ondernemersverenigingen stelden we het Participatiepact op, waarin we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk proberen te helpen. Daarnaast doneren we ieder jaar € 2500,- aan een lokaal goed doel, waarover de leden mogen stemmen. De voedselbank, bijvoorbeeld. En vorig jaar sponsorden we de lichtjesavond, een herdenkingsbijeenkomst op de lokale begraafplaats,” legt bestuurslid Jolanda Boeve uit.
Ook de directeur van Scholengemeenschap Reggesteyn is namens de school aangesloten. Een “bedrijfsbezoek” daar leverde inzichten voor toekomstige wederzijdse ingangen. Leerlingen vinden makkelijker een stageplaats, de ondernemers een nieuwe generatie werknemers.
Vernieuwend
De businessclub blijft zichzelf vernieuwen, met nieuwe werkvormen en bijeenkomsten. “Het zijn al lang geen typische avonden met bier en bitterballen meer,” zegt Mijsters. “We willen bijvoorbeeld nog een aantal speeddatingavonden inplannen. Ondernemers die op het eerste gezicht zakelijk geen raakvlakken lijken te hebben, komen zo toch met elkaar in gesprek. Zo blijft het interessant. De opkomst is daardoor iedere keer hoog.”
De businessclub speelt ook een rol in de jaarlijkse Dag van de Ondernemer, die Gemeente Rijssen-Holten organiseert. Tijdens die dag presenteert Bij de Tijd The Business Voice. Hierin pitchen startups hun gouden idee voor een driekoppige jury van gerenommeerde ondernemers. Inzet is een jaar zakelijke begeleiding van deze coryfeeën en een mooi geldbedrag om meteen goed te beginnen. Daarnaast is het meteen een podium voor meer dan 200 betrokken ondernemers.
Lage drempel
Omdat gastvrijheid een belangrijk thema is, probeert de ondernemersvereniging de drempel laag te houden. Mensen kunnen vrijblijvend een avond meedraaien of met een andere ondernemer mee als introducé. “Ben je ondernemer en wil je ook profiteren van de voordelen, kennis, gezelligheid en samenwerking van Businessclub Bij de Tijd? Kom dan vrijblijvend eens kennismaken op een introductieavond.”
Meer informatie: www.businesstijd.nl